De vele voordelen van led verlichting

led verlichting

Wordt jouw huis vooral verlicht met standaard wit licht van gloeilampen? Denk dan zeker eens aan led verlichting. Hier lees je meer over de verschillende voordelen en toepassingen van led in en om huis.

Led verlichting: een duurzame keuze

Led lampen zijn een pak duurzamer dan gloeilampen, en dat is dan ook één van de grootste voordelen van deze lichtbron. Ten eerste gebruikt een led minder energie. Daarnaast gaat zo’n lamp veel langer mee: zo’n 50.000 uur is zeker haalbaar. Het rendement van een lamp wordt ook wel uitgedrukt in lumen/Watt. Voor een gloeilamp is dit zo’n 12-15 lumen/Watt, maar voor een led lamp kan dit oplopen tot zelfs 24-254 lumen/Watt. Ook fijn om te weten: in tegenstelling tot andere types lichtstromen, gaat een led nóg langer mee wanneer je deze dimt. Een dimbare led lamp is dan ook een geweldige aanwinst voor wie op de centen en het milieu let. Maar het komt de sfeer vaak ook ten goede. 

Eindeloze mogelijkheden

Een tweede groot voordeel van led verlichting is dat er veel meer mee mogelijk is dan met een gloeilamp, spaarlamp of tl-buis bijvoorbeeld. Er zijn allerlei soorten en vormen van led lampen op de markt. Je bent vast al wel bekend met de kleurige ledstrips met afstandsbediening, die je zelfs op standje disco kunt zetten. Dat is niet alleen leuk voor op tienerkamers en in kroegen, maar ook een volwassen woonkamer of ander verblijf kan hier van opfleuren. Verwerk bijvoorbeeld een lichtslang in je tuin, of verstop het achter je tv-meubel of onder de keukenkastjes. Je kunt ook je plafondspotjes vervangen voor dimbare led lampen. Niet alleen duurzaam, maar ook sfeerverbeterend. Kijk voor inspiratie vooral even op Pinterest. Daar vind je allerlei voorbeelden van leuke en praktische toepassingen van led verlichting. De trap of de hal is bijvoorbeeld een originele plek, waardoor zo’n ruimte extra karakter en praktisch nut krijgt. Nooit meer struikelen over traptredes of rondslingerende schoenen! Of haal de bioscoopervaring in huis door een kleurenstrip te verwerken in je tv-meubel. Led lampen kunnen ook je slaapkamer van prettig licht voorzien. Ook hier bieden dimbare lampen uitkomst, of je nu een boekje wilt lezen of andere activiteiten wilt ondernemen waar groot licht niet gepast bij is. 

Geplaatst in: Led

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *